Швейцарія

Державний секретаріат з міграції Швейцарії разом із владою кантонів виготовив план, спрямований на залучення українських біженців до добровільного повернення на батьківщину. Згідно з цим планом, влада планує відмінити статус тимчасового захисту “S” для українців у 2024-2025 роках.

Прогнозується, що до цього часу близько 70 тисяч українців зможуть повернутися на рідну землю, при цьому 80% з них будуть робити це за власним бажанням, повідомляє eurointegration.com.ua посилаючись на Swissinfo.

Також розглядається можливість надання початкової фінансової допомоги, щоб спонукати людей не затягувати процес виїзду.

Розмір такої допомоги буде визначатися від 1000 до 4000 швейцарських франків (від 1090 до 4355 доларів США) на кожну особу, залежно від етапу виїзду.

У звіті підкреслюється, що необхідно зробити все можливе для спонукання добровільного від’їзду, строк для якого повинен бути досить довгим, але не надто тривалим, щоб не заохочувати людей відкладати повернення на батьківщину.

З цією метою, швейцарська влада запропонувала тимчасові рамки від шести до дев’яти місяців, протягом яких більшість українців повинні будуть повернутися на рідну землю.