Сінгапур

Експерти визначили місця, де навіть скромне життя коштує кілька тисяч доларів на місяць. Найдорожчим містом світу назвали Сінгапур. Середня вартість життя у світі за 2023 рік зросла на 7,4%. До таких висновків прийшли економісти в рамках останнього дослідження компанії Economist Intelligence Unit. Експерти склали великий звіт і визначили десяток найдорожчих міст.

Життя в цьому світі здорожчає всюди, зробили висновок економісти. Найбільше у 2023 році зростали ціни на продукти, менше — на комунальні послуги.

Вартість життя зростала б ще сильніше, якби не Китай, який наприкінці 2022 року нарешті зняв ковідні “ланцюги” з власної економіки. За рік поставки відновилися, китайські товари повернулися до споживача і зробили зріст цін трохи менш помітним. В масштабах цілої планети за рік він навіть зменшився на 0,7% у порівнянні з 2022 роком.

10 найдорожчих міст світу на 2023 рік:

  • 1–2. Цюріх и Сінгапур;  
  • 3–4. Нью-Йорк та Женева;  
  • 5. Гонконг;  
  • 6. Лос-Анджелес;  
  • 7. Париж;  
  • 8–9. Тель-Авів та Копенгаген;  
  • 10. Сан-Франциско. 

Усього експерти розглянули 173 міста і проаналізували 400 видів цін на 200 різних послуг і товарів.

Найбільшим з великих міст світу експерти назвали столицю Сирії — Дамаск. Поруч з ним в переліку розташувалися Триполі та Тегеран.

Окремо автори огляду Worldwide Cost of Living 2023 згадали Каракас. У столиці Венесуели інфляція настільки страшенна, що за рік ціни зросли на 450%, і в загальний рейтинг південноамериканський мегаполіс не включають.

Щоб уявити вартість життя в одному з найдорожчих міст, достатньо подивитися на ціни на товари та послуги в Сінгапурі.

У Сінгапурі життя настільки дороге, що оренда скромної однокімнатної квартири обійдеться мінімум у 1100 доларів США на місяць. Трохи дешевше можна знайти студію, на околицях є варіанти від 800 доларів. Не менше 40 доларів потрібно витрачати на домашній інтернет, ще двадцять — на мобільний зв’язок.

Поїздка на таксі завдовжки 8 кілометрів у східноазіатському фінансовому центрі зазвичай обходиться у 18 доларів, місячний проїзний на громадський транспорт — майже у сотню.

Обід у діловому центрі Сінгапуру коштуватиме приблизно 10 доларів. Такий же прийом їжі в менш престижній точці фастфуда оцінюють приблизно в 7,5 долара.

Якщо дуже скромно харчуватися домашньою їжею і не балувати себе надмірностями, на цю статтю витрат варто запланувати не менше 250 доларів кожен місяць. Наприклад, 12 великих яєць — це вже 4 долари, пів кіло курячої грудки — ще близько 5, кілограм картоплі — приблизно 3.

Отже, навіть спартанське життя в найдорожчому місті світу потребує мінімум 1500 доларів щомісяця на базові витрати. Верхнього порога, звичайно ж, немає.

Проте навіть в одному з фінансових столиць світу не варто забувати про інфляцію, наприклад, у 2023 році вона перевищила 5%.