Джо Байден

Президент США Джо Байден підписав закон про національну безпеку, що передбачає виділення Україні військової допомоги на суму 61 мільярда доларів. “Це добрий день для Америки, це добрий день для європейців, це добрий день для миру – і це має важливе значення”, – сказав Байден, повідомляє meduza.io.

За його словами, підписання закону підвищить безпеку не лише для Америки, а й для всього світу, а союзникам США забезпечить життєво важливу підтримку та можливість захистити себе.

Законопроєкт про національну безпеку Конгрес США не міг ухвалити з осені через внутрішні розбіжності: республіканці відмовлялися схвалювати законопроєкт через відсутність у ньому заходів щодо охорони американського кордону. Законопроєкт передбачає виділення майже 61 мільярда доларів на військову допомогу Україні, а також 26 мільярдів доларів допомоги Ізраїлю та допомогу Тайваню.

20 квітня 2024 року законопроєкт схвалила палата представників США. Через чотири дні його схвалив і сенат. Підпис Байдена залишився фінальним етапом для прийняття закону. The Washington Post писало, що після прийняття знадобиться менше тижня, щоб частина зброї досягла поля бою.

The New York Times відзначав, що частина зброї може надійти відносно швидко, але українське командування та військові аналітики вважають, що пройдуть тижні, перш ніж допомога США почне впливати на хід бойових дій.