статуетка

«З нагоди візиту прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до США американська сторона сприяла поверненню 297 предметів старовини, які були вкрадені або вивезені з Індії», – йдеться у повідомленні МЗС Індії. Моді подякував президенту США Джо Байдену за підтримку у поверненні артефактів. Під час зустрічі Моді та Байдена в Уілмінгтоні кілька предметів мистецтва були продемонстровані лідерам двох країн.

Зазначається, що ці старовинні предмети охоплюють період, що триває майже 4000 років — від 2000 р. до нашої ери до 1900 р. нашої ери. Серед них теракотові артефакти зі Східної Індії, вироби з каменю, металу, дерева та слонової кістки. Спеціалісти особливо відзначають статуетку апсари з піщанику X-XI ст., фігуру Будди з піщанику XVI ст., бронзове зображення бога з головою слона Ганеші XVII ст. та кілька інших зображень божеств індуїстського пантеону.

У відомстві додали, що з 2016 року США повернули Індії 578 предметів. Це найбільша кількість артефактів, яку будь-яка країна повернула Індії.

У вересні 2016 року Національна галерея Австралії повернула Індії три незаконно вивезені старовинні предмети індійського походження. Серед повернених артефактів — сидяча фігура Будди, буддійська панель з регіону Амараваті та зображення богині Пратьянґіри.