Путін

Президент Росії Володимир Путін посилав США сигнали щодо готовності розглянути можливість припинення вогню в Україні, але його пропозиція була відхилена Вашингтоном після контактів посередників з обох сторін. Про це повідомляє Reuters із посиланням на три російські джерела, знайомих із ходом обговорень. За даними агентства, Кремль пропонував заморозити військові дії на нинішніх лініях зіткнення, не бажаючи відступати від будь-якої території, над якою РФ отримала контроль, передає dw.com.

У 2023 році Путін висловив свою позицію публічно і також передав її приватно через посередників, зокрема через арабських партнерів Москви на Близькому Сході.

“Контакти з американцями не призвели ні до чого”, – розповіло Reuters на умовах анонімності високопоставлене російське джерело, знайоме з перебігом обговорень наприкінці 2023 – на початку 2024 року.

За словами ще одного російського джерела, американці через посередників повідомили, що не будуть обговорювати можливе припинення вогню без участі України, і тому контакти завершилися невдачею. Третє джерело, ознайомлене з ходом обговорень, заявило, що з “американцями все розпалося”, оскільки США не захотіли тиснути на Україну.

При цьому джерело агентства в США заявило про відсутність офіційних контактів між Москвою і Вашингтоном і підкреслило, що Сполучені Штати не будуть брати участі в переговорах із РФ, які стосуються інтересів України. Російська влада не коментувала цю інформацію.

У кінці 2023 року газета The New York Times повідомляла, що Володимир Путін дипломатичними каналами висловлював готовність до припинення вогню в Україні та заморозки бойових дій на поточних позиціях. Про те, що переговори не вдалися, не повідомлялося.

Україна вказує на необхідність виведення військ

Росія кілька разів звинувачувала Україну у відмові від діалогу. При цьому українська влада неодноразово вказувала, що для початку мирних переговорів із Москвою необхідно беззаперечне виконання взаємних вимог України як країни, яка потрапила під воєнну агресію.

Головною умовою при цьому є негайний вивід військ РФ з України. Президент України Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що Київ вважає необхідною умовою для укладення миру відведення Росією військ на кордони 1991 року.