автомобілі

Уряд США затвердив підвищення тарифів на імпорт з Китаю, включаючи 100% мита на електромобілі, щоб посилити захист вітчизняних галузей від китайських виробничих потужностей. Офіс торгового представника США (USTR) повідомив, що мита в розмірі 100% на китайські електромобілі, 50% на сонячні батареї та 25% на сталь, алюміній, акумулятори для електромобілів і ключові мінерали набудуть чинності з 27 вересня, передає epravda.com.ua.

Водночас 50% мито на китайський полікремній для сонячних панелей і кремнієві пластини має набути чинності у 2025 році.

Офіс торгового представника США залишив без змін підвищення тарифів з 0 до 25% на літій-іонні акумулятори, мінерали та компоненти.

Повідомляється, що підвищення тарифів на акумулятори для електромобілів набуде чинності 27 вересня, а для всіх інших пристроїв, включно з ноутбуками і мобільними телефонами, – 1 січня 2026 року.

USTR також запровадив 25% мито на портові крани китайського виробництва. Оператори портів, які замовили крани до оголошення тарифів 14 травня, звільняються від мит, якщо крани доставлять до 14 травня 2026 року.

Зазначається, що USTR підвищив мита до 50% на медичні маски та хірургічні рукавички, з початково запропонованих 25%, але відстрочив їх введення, щоб дати можливість перейти на постачання з інших країн.

Заплановане мито на китайські шприци, які були в дефіциті під час пандемії COVID-19, одразу зросте до 100% з раніше запланованих 50%, але USTR дозволить тимчасове виключення для ентеральних шприців, які використовуються для годування немовлят, терміном на рік.

Запити автомобільної галузі щодо зниження тарифів на графіт і критично важливі мінерали для виробництва акумуляторів для електромобілів через залежність від постачання з Китаю не були враховані.

Головний економічний радник Білого дому Лейла Брейнард заявила, що такі жорсткі тарифи необхідні для протидії китайським державним субсидіям і політиці передачі технологій, які призвели до надмірних інвестицій та надлишкових виробничих потужностей.