TikTok

Американські політики знову закликали заблокувати соцмережу TikTok в США через поширення контенту, що містить антиізраїльські та іноді антисемітські матеріали, а також листа засновника “АльКаїди” Осами бен Ладена, який набув “вірусної” популярності, повідомляє The Wall Street Journal (WSJ).

Ситуація з TikTok загострилася, коли американські політики почали заявляти, що китайська соцмережа сприяє пропалестинському контенту, щоб спрямувати американську молодь проти Ізраїлю. Конгресмен-республіканець з Вісконсіна Майк Галлахер назвав TikTok “цифровим фентанілом” та висловив думку, що через просування антиізраїльського контенту молодим людям “промивають мозок”.

Пізніше конгресмен-республіканець з Міссурі Джош Хоулі звернувся до Мінфіну США з закликом заблокувати соцмережу, вказавши на “широке поширення антиізраїльського контенту в TikTok, де більшість молодих інтернет-користувачів отримує інформацію про світові події”.

Пропозиція заборонити TikTok також пролунала на дебатах кандидатів в президенти від Республіканської партії, що відбулися минулого тижня в Маямі. Учасник виборчих перегонів колишній губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті заявив, що соцмережа “забруднює розуми американської молоді” “антисемітськими, жахливими речами”. “Це Китай намагається ще більше розділити США”, – додав він.

Ще однією претензією до TikTok стало поширення розшифровки листа колишнього лідера “АльКаїди” Осами бен Ладена до Америки, який був написаний приблизно рік після терактів 11 вересня 2001 року. У ньому містяться антисемітські коментарі та звинувачення у тому, що США фінансують “пригнічення” палестинців, зауважує Reuters. Першоджерело, яке оприлюднило фрагмент листа, газета The Guardian пізніше його видалила через широке поширення “без повного контексту”, зазначено на сайті видання. Поява та поширення цього документа стали приводом для блокування TikTok, заявила колишня губернаторка Штату Південна Кароліна, екс-представник США в ООН та кандидат у президенти Ніккі Хейлі, передає WSJ.

TikTok вже видалила хештег #lettertoamerica (#листамериці), зауважує NBC News. Документ протягом тижня поширювався в соцмережі, а деякі користувачі висловлювали думку, що він є “альтернативною точкою зору про участь США у конфліктах на Близькому Сході”, повідомляє телеканал. Представник TikTok Бен Рат заявив, що соцмережа активно видаляє відеоролики з листом бен Ладена, оскільки такий контент порушує її правила.