Стоунхендж

Агентство ООН з охорони культурної спадщини погрожує Великій Британії виключити Стоунхендж зі списку об’єктів ЮНЕСКО. Все через масштабні плани будівництва дорожнього тунелю вартістю 1,7 мільярда фунтів стерлінгів поруч з пам’ятником кам’яного віку.

Підземний тунель від Еймсбері до Бервік-Дауна в Уілтширі планують побудувати на південь від траси A303, яка зараз проходить на кілька сотень метрів від відомого об’єкту. У 2021 році Вищий суд Лондона скасовував дозвіл на будівництво, але влітку цього року Міністерство транспорту вдруге схвалило реалізацію проєкту. Уряд стверджує, що необхідність будівництва тунелю та переваги проєкту “важать більше”. Траса A303 перевантажена, на магістралі часто утворюються затори, тому дорожній проєкт було оголошено національно значущим.

Адвокати організації Save Stonehenge World Heritage Site стверджують, що тунель стане першим кроком до виключення зі списку. Ще у 2021 році ЮНЕСКО включила Стоунхендж до списку об’єктів всесвітньої спадщини, які перебувають під загрозою. Тепер на слуханнях у Вищому суді адвокати здійснюють ще одну спробу зупинити реалізацію планів влади.

Захисники Стоунхенджу заявляють, що план будівництва знищить близько 7 га території об’єкта всесвітньої спадщини, а ця зміна буде “постійною і необоротною”. У Мінтрансі вважають, що пам’ятник не буде виключений зі списку ЮНЕСКО, якщо тунель побудують, повідомляє Daily Mail.

Стоунхендж визнали об’єктом всесвітньої спадщини в 1986 році через розміри мегалітів, складність будівництва та весь комплекс об’єктів і пам’яток неолітичного і бронзового віків. За даними археологів, будівництво мегалітичного комплексу почалося у 3000-2500 роках до н.е. Досі не можна однозначно сказати, яке було призначення Стоунхенджа. Вчені висували та спростовували безліч астрономічних теорій, але археологія підтвердила лише одну версію: протягом 5000 років мегалітична споруда мала безліч функцій. Серед них – місце для поховань померлих, священне лікування та медитації.