Дмитро Лубінець

У Сумській області судять місцевого жителя, який на початку повномасштабного вторгнення РФ самостійно виготовляв зброю для захисту свого села. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на цю справу, заявивши, що “чоловік сумлінно виконував свій обов’язок”. Про це Лубінець повідомив у Telegram.

“Згідно зі ст. 17 Конституції України, захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу. Тому чоловік сумлінно виконував свій обов’язок, а опинився на лаві підсудних”, — наголосив Лубінець.

Він підкреслив, що, відповідно до журналістського розслідування, чоловік виготовляв зброю для самозахисту й для оборони свого населеного пункту від окупантів.

“Тоді вся Україна виготовляла “коктейлі Молотова”, а нині чоловік постав перед судом за прагнення захистити себе та односельців”, — зазначив омбудсмен.

“Я беру цю справу на особистий контроль та буду вживати всіх необхідних заходів для захисту прав людини, адже здоровий глузд і справедливість мають перемогти!” — запевнив Лубінець.

У листопаді минулого року “Суспільне.Суми” розповіло про Віталія Куколя — мешканця села Кам’янки на Сумщині, який з метою самозахисту виготовляв зброю на початку повномасштабної війни. Чоловік самостійно виготовляв вибухівку та замінував шлях між тоді окупованим Тростянцем і Кам’янкою. Він також допомагав виводити людей з окупації та співпрацював з 93-ю бригадою “Холодний яр“.