Великий десантний корабель “Оленегорський гірник” отримав пошкодження під час атаки катерів-камікадзе в Новоросійську, повідомляє телеграм-канал “Військовий розвідник“.

Інші джерела вказують на те, що одне з відділень корабля було затоплене, через що він почав кренити.

Телеграм-канал Astra опублікував відеозапис буксирування пошкодженого корабля.

Цю інформацію офіційно не підтверджено Міністерством оборони РФ, навіть після того, як поразка корабля стала очевидною.

Рано вранці у п’ятницю, 4 серпня, в акваторії Новоросійська та села Мисхако прогриміли вибухи. Міністерство оборони РФ заявляло: “Сьогодні вночі Збройні сили України двома морськими безекіпажними катерами здійснили спробу атаки на військово-морську базу Новоросійська. Під час відбиття атаки безекіпажні катери були візуально виявлені та знищені вогнем зі штатного озброєння російських кораблів, що здійснюють охорону зовнішнього рейду військово-морської бази”. Мер Новоросійська Андрій Кравченко повідомляв, що атаку надводних дронів відбили екіпажі кораблів “Оленегорський гірник” і “Суворівець“.

Затверджується, що в результаті вибухів інфраструктура Каспійського трубопровідного консорціуму, що знаходиться під Новоросійськом, не була пошкоджена.

У Новоросійську розташована найбільша база військово-морського флоту Росії. Відстань морем від території, контрольованої Україною, становить приблизно 800 км. Таким чином, йдеться про далекосяжну успішну атаку українських з використанням безпілотних катерів.

Агентство “Інтерфакс-Україна” з посиланням на “джерела в українській спецслужбі” повідомляє: “Служба безпеки України спільно з Військово-морськими силами ЗСУ здійснили операцію в бухті Новоросійська, внаслідок якої пошкоджено великий десантний корабель “Оленегорський гірник“”. Далі цитується джерело агентства: “Спецоперацію проводили разом з ВМС. В результаті атаки “Оленегорський гірник” отримав серйозну пробоїну і наразі не може виконувати свої бойові завдання. Усі заяви росіян про “відбиту атаку” – фейк”.

Українська сторона опублікувала відеозапис, зроблений камерою, яка була встановлена на безпілотному катері. Цей запис переконливо доводить, що БДК “Оленегорський гірник” був вражений.

Джерело в спецслужбах України пояснює: “На відео видно, як надводний дрон СБУ, наповнений 450 кілограмами тротилу, атакує ворожий корабель, де знаходиться приблизно 100 чоловік екіпажу”.