лісова пожежа

Глобальні економічні збитки від повеней, тропічних циклонів, сніжних бурь та конвективних бурь можуть становити 200 млрд доларів (або 185 млрд євро) щороку. Таку оцінку у середу, 28 лютого, оприлюднили дослідники Swiss Re Insitute — аналітичного підрозділу швейцарської страхової компанії Swiss Re, повідомляє dw.com.

Враховуючи дані за 2022 рік, автори звіту проаналізували можливі економічні наслідки чотирьох вищезазначених видів стихійних лих для 36 країн світу і прийшли до висновку, що найбільш серйозними вони є для Філіппін, де щорічні втрати можуть складати до 3% ВВП країни.

На другому місці за обсягом потенційних збитків від природних катастроф відносно економічного обсягу країни — США з рівнем 0,38% ВВП. Далі йдуть Таїланд, Австрія та Китай. Німеччина у цьому списку на 14 місці з потенційним збитком на рівні 0,14% ВВП.

З погляду абсолютних показників найбільші економічні збитки від природних катастроф ймовірні для США. Вони оцінюється на рівні 97 млрд доларів щороку. Даних щодо Росії в аналізі немає.

“Зміна клімату призводить до збільшення кількості суворих погодних явищ і, отже, стає все більш серйозним економічним тягарем”, — заявив головний економіст Swiss Re Жером Жан Хегели.

Зазначається, що при оцінці збитків враховувався його повний обсяг, а не лише збиток для страхового майна. При цьому розглядались наслідки лише чотирьох стихійних лих. За думкою експертів Swiss Re Insitute, в результаті зміни клімату у майбутньому обсяг збитків від природних явищ може зрости.