Президент США Джо Байден прийняв рішення призначити адмірала Лізу Франчетті командуючою військово-морським флотом. Після затвердження Сенатом вона стане першою жінкою не лише в голові американського ВМФ, а й у складі Об’єднаного комітету начальників штабів.

“Протягом усієї своєї кар’єри адмірал Франчетті проявляла високу компетентність як у оперативних, так і в політичних питаннях. Вона друга жінка в історії США, яка отримала звання адмірала”, – підкреслив президент.

Лізі Франчетті 59 років, з них 38 присвятила ВМФ. Вона командувала ударними авіаносними групами, очолювала групування ВМФ в Кореї, Керівництво стратегії, планування та політики штабу ВМФ, зараз обіймає посаду заступника командира флоту. Варто зазначити, що її першою професією була журналістика.

Очікується, що процедура затвердження може затягнутися через опір республіканців, які намагаються пов’язати питання військових призначень з правом жінок на аборти. Через це корпус морської піхоти вперше за 100 років залишився без командира.