Ввечері 21 липня Мещанський суд Москви за поданням слідства заарештував одного з колишніх лідерів “донецького ополчення” Ігоря Стрєлкова (Гиркіна). Його арешт продовжено на два місяці, до 18 вересня 2023 року.

Стрєлкова було затримано в рамках кримінальної справи про заклики до здійснення екстремістської діяльності (частина 2 статті 280 КК РФ). Йому було пред’явлено звинувачення. Затриманий свою провину не визнає і зі слідством не співпрацює. При цьому обвинувачений, посилаючись на стан здоров’я, просив суд не направляти його під варту, а помістити під домашній арешт, проте це прохання було відхилено.

Згідно з матеріалами слідства, претензії до Стрєлкова виникли у слідства через два пости в Telegram. Він образливо висловлювався щодо військового та політичного керівництва РФ, зокрема щодо президента Володимира Путіна.

Підтримати Стрєлкова до суду прийшли його прихильники, які закликали звільнити його. Серед них був Павло Губарєв, колишній “народний губернатор Донбасу”. Його та деяких інших прихильників Стрєлкова затримала поліція.

Нагадаємо, що Ігор Стрєлков (Гиркін) у листопаді 2022 року був засуджений Гаазьким судом до пожиттєвого ув’язнення за причетність до знищення в липні 2014 року пасажирського літака MH17, який був збитий ракетою ПЗРК “Бук“, запущеною з боку селища Первомайське (ця територія перебувала під контролем бойовиків “ДНР”). Російська влада не переслідувала Гиркіна за цим звинуваченням.