Уряд ПАР офіційно звернувся до суду з ордером на арешт російського президента Володимира Путіна у випадку, якщо він прибуде до країни, повідомляє BBC.

Головна опозиційна партія ПАР “Демократичний альянс” стверджує, що це виконання її вимоги: партія раніше зверталась до суду з заявою зобов’язати уряд діяти відповідно до ордеру на арешт Путіна, виданого у березні Міжнародним кримінальним судом (МКС) у Гаазі.

ПАР формально зобов’язана дотримуватися вимог МКС, а Путін був запрошений на саміт країн BRICS, який відбудеться в серпні в Йоганнесбурзі, але керівництво країни не приховувало, що “було б добре, якби Путін не приїхав на саміт”.

У переддень Путін заявив, що не полетить до ПАР на саміт BRICS.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Його звинувачують у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Аналогічний ордер виданий щодо уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

В BRICS, крім Росії, входять Китай, Індія, Бразилія та ПАР, держави, які позиціонують себе як альтернативу “однополярному світу” зі США на чолі. Участь Путіна у саміті була б сприйнята як демонстрація солідарності з Росією, що перебуває під західними санкціями.