Геополітична напруженість та погане відновлення економіки Китаю призводять до падіння цін на акції та нестачі фінансування.

З початку пандемії 10 найбільших технологічних груп Китаю разом втратили 300 млрд доларів ринкової вартості, тоді як їхні найбільші американські колеги збільшили свою ринкову капіталізацію майже на 5 трильйонів доларів.

Іноземні інвестори продають акції навіть прибуткових інтернет-гігантів, таких як Tencent та Alibaba, та неохоче підтримують найбільш перспективні стартапи Китаю.

Два роки тому китайська розважальна онлайн-платформа Bilibili коштувала 54 млрд доларів, коли інвестори з Уолл-стріт поспішили зробити ставку на зростаючого технологічного гіганта. Сьогодні ринкова капіталізація компанії скоротилася до 6,5 млрд доларів.

Американський венчурний фонд Sequoia Capital на минулому тижні став останнім великим інвестором, який залишив Китай, оголосивши про план виділити свій китайський бізнес в окрему організацію.

Навіть західні пенсійні фонди, які історично були провідними прихильниками китайських технологій як на приватних, так і на державних ринках, відступають.

Два роки тому Пенсійний фонд вчителів Онтаріо, третій за розміром пенсійний фонд Канади, вклав практично 1 мільярд доларів в акції Alibaba та Tencent. Жодна з цих компаній сьогодні не входить до числа його найбільших інвестицій, крім того, фонд скоротив свою команду в Гонконзі.

Воррен Баффет, один з найбільших та найвідоміших інвесторів у світі, за останній рік продав більше половини своєї частки в китайському автовиробнику BYD. Цього року Баффет купив, але потім швидко продав велику частку акцій TSMC, тайванського виробника мікросхем.

Оскільки спад не зменшується, технологічні компанії Китаю надають першочергову увагу викупу акцій та зниженню ваги.