зруйновані будинки


Війна Ізраїлю проти ХАМАСу, триваючі бойові дії в Україні та зростаюча напруженість в регіоні Індо-Тихого океану та Африці створили “надзвичайно нестабільну обстановку з погляду безпеки” у світі, яка буде тривати й надалі. Такі висновки містяться в щорічному звіті Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), заснованому в Лондоні, опублікованому 13 лютого, повідомляє dw.com.

“Поточна ситуація у сфері військової безпеки є передвісником, можливо, ще більш небезпечного десятиліття, що відзначатиметься нахабним використанням деякими країнами військової потужності для здійснення своїх претензій”, – йдеться у звіті The Military Balance 2024, присвяченому військовим і оборонним потенціалам понад 170 країн світу.

Також відзначається “прагнення демократій-союзників зміцнювати двосторонні та багатосторонні оборонні зв’язки відповідно до цього”.

Глобальні військові витрати зростають. “Епоха небезпеки” перебудовує глобальний оборонно-промисловий ландшафт: США та Європа збільшують виробництво зброї “після десятиліть недостатніх інвестицій”, пишуть аналітики IISS.

За їх оцінками, глобальні військові витрати у 2023 році зросли на 9 відсотків і досягли рекордних 2,2 трильйона доларів (2 трильйони євро), що частково обумовлено реакцією країн-членів НАТО на вторгнення Росії в Україну.

Росія та Китай зараз витрачають на оборону понад 30 відсотків своїх державних витрат, тоді як Захід повільно збільшує виробництво ракет та боєприпасів, йдеться у звіті.