У Великій Британії чоловік пошкодив горло через те, що стримав сильне чхання.

У звіті лікарі повідомили, що раніше здоровий британець звернувся до служби швидкої допомоги з “зміною голосу” після особливо “сильного чхання”.

Відзначається, що 34-річний чоловік намагався приглушити чхання, затиснувши рот і закривши обидві ніздрі, але сила чхання призвела до розриву горла. Після цього у британця з’явилися дивні симптоми: біль під час ковтання, зміна голосу, відчуття хрусту та набряку на шиї. Він вирішив звернутися за медичною допомогою.

Лікарі заявили, що цівки повітря застрягли в деяких тканинах горла і розірвали його. Спонтанний розрив гортані виникає дуже рідко, зазвичай його викликають блювота, блювотний рефлекс, сильний кашель або якась травма.

Чоловіка було взято під медичний нагляд, щоб уникнути ризику розвитку глибокої інфекції шиї. Пацієнту було встановлено живильну трубку і призначено антибіотики. Через два тижні його стан покращився, і він почав споживати м’яку їжу.

“Переривання чхання шляхом блокування ніздрів і рота – це небезпечний маневр, і його слід уникати. Це може призвести до численних ускладнень, таких як псевдомедіастинум [потрапляння повітря в грудну клітку між обома легенями], перфорація барабанної перетинки [перфорована барабанна перетинка] і навіть розрив церебральної аневризми [розширювання кровоносної судини в головному мозку]”, – пишуть автори статті.