Російські та зарубіжні перевізники, які виконують рейси між Росією та іншими країнами, можуть зіткнутися з труднощами в забезпеченні таких перельотів вже восени. Це може стати наслідком відключення Росії від телекомунікаційних каналів, що належать глобальному постачальнику послуг для цивільної авіації, швейцарській компанії Societe Internationale de Telecommunication Aeronautiqes (SITA). Про це повідомили три джерела, одне з них іноземне, а дві – російські авіакомпанії.

Канал SITA – “авіаційний SWIFT” – це традиційний і найпоширеніший інструмент у світовій цивільній авіації для обміну інформацією, наприклад, між авіакомпаніями та аеропортами. В нього понад 2,5 тис. клієнтів у 200 країнах, рішення провайдера використовують понад 1 тис. аеропортів, технології задіяні на 90% всіх міжнародних авіарейсів у світі, зазначено на сайті компанії.

“Через відключення, заплановане на кінець вересня, російські перевізники більше не зможуть передавати через шлюзи SITA дані про рейси, пасажирів та багаж в інформаційні системи міжнародних аеропортів”, – стверджує один зі співрозмовників РБК. За його словами, зарубіжні перевізники, зі свого боку, залишаться без звичного каналу SITA для обміну даними з інформаційними системами російських аеропортів. “Проблема є, вона чутлива і, безумовно, потребує вирішення”, – додає джерело в іноземній компанії-перевізнику.

В Мінтрансі РФ знають про ситуацію з SITA. Для міжнародних перевезень належить забезпечити обмін інформацією між російською та міжнародними мережами та організувати альтернативні канали зв’язку, повідомили РБК в прес-службі міністерства: “Для більшості країн, до яких здійснюються міжнародні польоти, це питання вирішене, з іншими тривають переговори з авіаційними владами”.