Правозахисна юридична організація Global Rights Compliance опублікувала звіт, присвячений діям російських окупантів на тимчасово окупованій території Херсонської області. Були взяті показання від 320 осіб, які перебували у російських центрах утримання та тюрмах.

43% опитаних розповіли, що стикалися з покараннями, включаючи ті, що мали сексуальний характер. При цьому жертвами насильства ставали як чоловіки, так і жінки. Найжорстокіше поводилися з військовополоненими та членами сімей військовослужбовців.

36 осіб розповіли про покарання електричним струмом, зокрема тортури статевих органів. Один із опитаних повідомив, що був свідком насильства, під час якого тюремники використовували довгий предмет, на який був надітий презерватив. Широко використовувалися задушення та тортури водою.

Затриманим загрожували кастрацією та били по статевих органах. Автори опитування відзначають, що таким чином хотіли позбавити людей можливості мати дітей. Полонених і затриманих змушували виконувати гімн Росії та заклики на користь проросійського руху.

“Покарання та сексуальне насилля свідчать про плани президента Росії Володимира Путіна позбавити українців національної ідентичності. Такі дії нагадують геноцид”, – підкреслює співголова Global Rights Compliance Вейн Джордаш. Юристи обіцяють докласти всіх зусиль, щоб кати понесли відповідальність.