Великих успіхів у викоріненні цієї хвороби було досягнуто в африканських країнах південніше Сахари, де проживає майже дві третини всіх ВІЛ-інфікованих на планеті.

За даними Управління ООН з питань ВІЛ/СНІДу, п’ять найпроблематичніших з цієї точки зору країн (Ботсвана, Зімбабве, Руанда, Свазіленд і Танзанія) вже досягли поставленої мети програми і досягли рівня, відомого як “95-95-95“.

Це означає, що 95% людей, які живуть з ВІЛ, знають про свій ВІЛ-позитивний статус; 95% людей, яким поставлено діагноз ВІЛ, отримують ефективне лікування (антиретровірусну терапію), а 95% людей, що регулярно приймають ліки, пригнічують розмноження вірусу, що робить його передачу практично неможливою.

“У сучасних світових лідерів є унікальна можливість увійти в історію як людей, що покінчили зі СНІДом”, – зазначається у заяві Вінні Бьяніми, яка очолює в ООН Управління з питань ВІЛ/СНІДу.

“Вони можуть врятувати мільйони життів, забезпечити здоров’я кожного”, – продовжує вона. – Показати всім, що таке справжнє лідерство”.

Однак, щоб захистити населення бідних країн хоча б на найближчі два-три роки, в бюджеті ООН не вистачає 8,5 млрд.