В Європейському Союзі з п’ятниці, 25 серпня, набуває чинності закон про цифрові послуги, призначений для боротьби з дезінформацією та припинення нелегального контенту в Мережі. За словами єврокомісара з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретона, великі онлайн-платформи та пошукові системи “мали достатньо часу адаптуватися до нових зобов’язань”, повідомляє DW.

Згідно з новим законом, великі платформи та пошукові системи з аудиторією понад 45 млн унікальних користувачів щомісяця будуть зобов’язані більш суворо контролювати розміщений контент і сплачувати збори наглядовим органам. У разі порушення вимог їм загрожують штрафи у розмірі до 6 відсотків щорічного світового обороту, а при повторному порушенні можлива заборона на діяльність на території Європейського Союзу.

Наразі дія закону поширюється на 19 платформ та пошукових систем, включаючи AliExpress, Amazon Store, AppStore, Bing, Booking, Facebook (належить корпорації Meta), Instagram, Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, X (раніше Twitter), Wikipedia, YouTube та Zalando. Представники ЄС зазначають, що до списку можуть бути додані й інші компанії.