У Басовому проливі, що розділяє узбережжя Австралії та Тасманії, дослідники, які вивчали кліматичні зміни, помітили непомітний вид “ходячої” риби. Останній раз її зафіксували на камеру понад 25 років тому.

Про рибу з “руками” відомо мало, загалом було спіймано дві такі особини у 1986 та 1996 роках уздовж узбережжя австралійського штату Вікторія.

Вчені виявили рідкісні кадри, переглядаючи запис, зроблений під час нещодавньої подорожі на судні CSIRO RV Investigator. Представниця команди дослідників Карлі Девайн розповіла, що морський мешканець перебував на глибині 292 метри на краю підводного каньйону у північно-східній частині Тасманії.

Існує кілька видів таких риб, які рухаються на плавниках, ніби на руках.

Серед них плямиста риба, яка знаходиться під загрозою зникнення та мешкає на глибині 5-15 метрів, ще більш рідкісний вважається червоний підвид. Популяція плямистих риб раніше мешкала в гирлах річки Дервент на півдні Тасманії, але в 80-х роках минулого століття їхня кількість різко зменшилася. За словами дослідників, на опублікованому знімку, судячи з усього, зображена вузька риба.

“Вона дуже блідо-рожевого кольору. Її верхня частина значно міцніша, порівняно з іншими підвидами”, – підкреслюється в інформації.

Рибу помітили вперше за понад 25 років. Дослідники розповіли, що ці істоти часто проводять час у самотності.

Переважне середовище проживання та потенційна популяція вузькотілої риби з “руками” все ще не встановлені.