Країни Євросоюзу можуть використовувати підземні газові сховища України, які є одними з найбільших у Європі, здатних вмістити понад 30 млрд кубометрів газу і розташовані на глибині 2 км під землею – тобто недосяжні для ракетних ударів.

З урахуванням того, що запаси в ЄС наближаються до повної використаності – в даний час вони заповнені більш як на 70% – зберігання палива в Україні може запобігти надлишку в найближчі місяці. Очікується, що сховища в Європі досягнуть максимальної потужності вже на початку вересня.

За даними ЗМІ, “Укртрансгаз” готовий надати третину підземних сховищ – це еквівалентно 10% попиту ЄС у четвертому кварталі 2022 року. Український ринок пропонує зберігання за фіксованою ставкою, що робить цей варіант привабливим та конкурентоспроможним.

Проблема полягає в тому, що ЄС повинен забезпечити захист від потенційних збитків, пов’язаних з конфліктом. Наразі страхові компанії уникують співпраці з Україною, тому готовність торговців накопичувати газ у цій країні буде залежати від зусиль Брюсселя. Однак європейські посадовці детально вивчають можливі гарантії для зменшення ризиків.