У неділю, 20 серпня, влади Данії та Нідерландів заявили про готовність передати Україні загалом понад 60 винищувачів четвертого покоління F-16.

Прем’єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен оголосила про намір передати Україні 19 літаків F-16. Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив президента України Володимира Зеленського, що українським Повітряним Силам буде передано 43 винищувачі F-16.

Щобільше, Фредеріксен висловила надію, що Україна отримає шість літаків F-16 до кінця 2023 року.

Влада США підтримують передачу винищувачів F-16 Україні. Доставка, вочевидь, відбудеться після того, як українські пілоти пройдуть курси навчання управлінням F-16 та налагодження спільних бойових дій у повітрі. Також мають бути вирішені питання логістики та підготовки аеродромів та авіабаз для цих літаків.

Декілька тижнів тому американське видання Politico повідомило, що для участі в навчальній програмі підготовки пілотів літаків F-16 були відібрані 32 українських пілоти. Проте багатьом з них доведеться спочатку вивчити англійську мову. Тому до першої групи навчання увійшли лише вісім пілотів із України, які вільно володіють англійською. Автори публікації – Пол Маклірі, Олександр Уорд і Метт Берг – писали, що 11 країн НАТО допоможуть українцям опанувати управлінням F-16. При цьому підготовка, вочевидь, в основному буде проходити в Данії та Румунії. Офіційний представник США повідомив, що ще 20 українських пілотів, які трохи говорять англійською, готові відправитися на мовні курси до Великобританії вже цього місяця. Після завершення мовних курсів вони зможуть приєднатися до основної програми навчання пілотів F-16.

Офіційні особи США наполягають на тому, що F-16 призначені для оборони України у майбутньому. При цьому адміністрація Байдена неодноразово заявляла, що не підтримує українські атаки на території Росії. За даними NatSec Daily, українські офіційні особи обіцяли, що не будуть використовувати F-16 для польотів над суверенною територією РФ та бомбардування цілей на території РФ. Вочевидь, при цьому цілі на окупованих територіях Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей, а також у Криму, у Києві вважають легітимними для атак з використанням F-16.