мило

Хіміки з приватної американської компанії Virginia Tech знайшли новий спосіб переробки пластику в мило.

За словами фахівців, значна частина пластику забруднює навколишнє середовище і шкодить живим організмам. Так, часто від нього виділяються мікрочастинки – це пластмасові фрагменти розміром менше ніж 5 мм. Наукові дослідження показали, що вони можуть потрапляти в організм людини через рот, ніс та інші порожнини тіла, пов’язані з зовнішнім світом. При потраплянні такого пластику в організм кусочки можуть викликати різні захворювання та мутації.

Тому важливо шукати способи повторного використання цього матеріалу. Автори використали два найбільш поширені види пластику – поліетилен і поліпропілен, які складаються з молекулярних ланцюгів атомів вуглецю. Ці ланцюги довгі, але якщо їх скоротити, то можна отримати поверхнево-активні речовини.

Вчені створили спеціальний пристрій, за допомогою якого пластик нагрівається, а потім конденсується у віск з короткими вуглецевими ланцюгами. Після цього дослідники додають до атомів кисень і обробляють отриману масу лужним розчином. Зрештою в них виходить мило.