Tesla

Для будівництва гігафабрики Tesla під Берліном вирубали 329 гектарів лісу, що відповідає приблизно пів мільйона дерев. Дерева для заводу, де виробляють електромобілі Tesla, батареї та акумулятори, знищували з 2020 по 2023 рік. Гігафабрику відкрили у 2022 році, а через два роки німецька влада схвалила її розширення для подвоєння виробництва до мільйона автомобілів на рік, передає svoboda.org із посиланням на theguardian.com.

Проти розширення заводу протестують кліматичні активісти, які вважають, що американська компанія завдає шкоди німецькій екології. У березні вони підпалили опору електропередач і на кілька днів зупинили роботу заводу, а в травні намагалися взяти фабрику штурмом. У цій акції взяли участь понад 800 осіб.

Tesla не відповіла на запит Guardian щодо коментарів. У Kayrros запропонували розглядати проблему “в перспективі”, а саме – порівняти вигоду для природи від живих дерев і від виробництва електромобілів у перерахунку на викиди парникових газів. При такому порівнянні вигода від виробництва електромобілів є більшою, зазначають у Kayrros.

Однак такі висновки не враховують інший вплив гігафабрики на навколишнє середовище: шкоду від видобутку сировини, джерела палива і фарб (такі випадки підтверджені Tesla), знищення місць проживання тварин, погіршення умов для місцевих жителів, а також сам вплив електромобілів на екологію, який зовсім не є нульовим.