співробітник ТЦК

Представники Верховної Ради вимагатимуть від командування ЗСУ змінити керівництво Звягельського ТЦК та СП у зв’язку зі смертю 32-річного мобілізованого чоловіка.

Про це повідомила народна депутатка Юлія Яцик в ефірі “Радіо Свобода”. За її словами, таке рішення було ухвалене на засіданні парламентської ТСК, яка розглядала інцидент зі смертю 32-річного мешканця Баранівки на Житомирщині.

“Ми вимагатимемо від Головнокомандувача та командування Сухопутних військ змінити керівництво цього ТЦК, оскільки керівник не впорався зі своїми обов’язками та не зміг організувати роботу свого колективу згідно з законом,” – заявила депутатка.

Яцик підкреслила, що представник Звягельського ТЦК стверджував, що мобілізований чоловік під час затримання в Баранівці був у стані алкогольного сп’яніння та сам попросився залишитися в ТЦК. Проте медична експертиза не виявила алкоголю в його крові, а також не підтвердила наявність у нього епілепсії, яку ТЦК зазначав як можливу причину смерті.

“У свідоцтві про смерть вказано, що причиною стали множинні черепно-мозкові травми зі зміщенням кісток черепа. Родичі загиблого підтвердили, що він ніколи не страждав на епілепсію,” – додала Яцик.

Командування Сухопутних військ ЗСУ розпочало власне службове розслідування, а правоохоронці відкрили кримінальну справу за фактом смерті. Призначено комплексну судово-медичну експертизу для встановлення точної причини смерті.

Яцик зазначила, що тимчасова слідча комісія не може втручатися у розслідування, але триматиме цю справу під контролем.

“Ми вже розглянули понад 3200 скарг. Цей випадок – не єдиний. На минулому засіданні ми розглянули 56 заяв і плануємо подальші засідання щодо окремих областей та конкретних порушень, зокрема, викликатимемо ВЛК для обговорення висновків про придатність до мобілізації,” – резюмувала депутатка.