військовий квиток

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), раніше відомі як військкомати, в Україні матимуть можливість працювати цілодобово під час мобілізації або воєнного стану. Про це повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук в п’ятницю, 9 лютого, у своєму каналі Telegram, передає dw.com.

Тепер українські ТЦК можуть цілодобово розглядати справи щодо адміністративних правопорушень, проводити медкомісію для військовозобов’язаних і резервістів, а також вести облік осіб та транспортних засобів, “які підлягають передачі до ЗСУ та інших військових формувань”.

На цей час в Україні діє воєнний стан і режим загальної мобілізації. Недавно влада продовжила їх термін до 13 травня 2024 року.

В Україні розглядають новий законопроєкт щодо мобілізації

Оновлена версія законопроєкту щодо мобілізації отримала підтримку у Верховній Раді під час першого читання в середу, 7 лютого. Згідно з його ключовими положеннями, вік осіб, які підлягають мобілізації, буде знижено з 27 до 25 років, а всі призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні будуть реєструвати електронний обліковий запис на базі спеціального реєстру. Сповіщення до ТЦК будуть відправлятися на той же обліковий запис.

Крім того, військовозобов’язані повинні будуть уточнити свої облікові дані протягом 60 днів з дати початку мобілізації, а також змінити свою адресу в разі переїзду. У випадку відсутності у ТЦК протягом десяти календарних днів з дня вручення повістки, суд матиме можливість накласти на порушника ряд тимчасових обмежень: обмежити виїзд за кордон, заборонити керування автомобілем, а також наложити арешт на кошти та інші цінності.

Водночас після мобілізації всі громадяни повинні будуть пройти обов’язкову військову підготовку протягом 2-3 місяців і не можуть бути безпосередньо відправлені на фронт. Люди з інвалідністю будуть звільнені від військової служби, а військовослужбовці отримають право звільнитися у разі неперервної служби під час дії воєнного стану протягом 36 місяців. Добровольці матимуть відстрочку на 2 місяці для вирішення особистих питань та підготовки до мобілізації.