електричний позашляховик Stella Terra

Перший у світі позашляховик, який працює на сонячній енергії, успішно пройшов випробування в Марокко. Під час тестів він подолав 1000 кілометрів на дорогах, по бездоріжжю та в пустелі.

Цей двомісний автомобіль розробили студенти Нідерландського Технологічного університету у місті Айндговен. Він працює завдяки енергії, отриманій від сонячних фотоелектричних панелей на даху. Докладні подробиці про цю технологію поки не розкриваються, але зазначається, що вона випереджає ринок на 5-10 років.

Також в автомобілі є літієво-іонний акумулятор, який дозволяє автомобілю працювати навіть при хмарній погоді. У сонячні дні запас його ходу становить близько 710 кілометрів на дорогах і близько 550 кілометрів по бездоріжжю, а в хмарну погоду ці показники зменшуються приблизно на 50 кілометрів. Максимальна швидкість обмежена 145 кілометрами на годину.

Електричні позашляховики важчі, ніж звичайні електромобілі, оскільки для їх живлення потрібні більші та важкі батареї. Щодо Stella Terra, їм вдалося зробити його легше — всього 1,2 тонни. Це приблизно на 25% менше, ніж у середньостатистичного автомобіля цього класу. Розробники також подумали і про сон водія, оскільки автомобіль буквально створений для далеких подорожей. Сидіння можна скласти, перетворивши їх на матрац, і витягти фотоелектричні панелі, зробивши з них навіс для тіні. Крім того, в такому положенні вони швидше заряджаються, ніж зазвичай.

Терміни масового виробництва “сонячного” автомобіля наразі невідомі. Самі розробники відзначають, що про це можна буде говорити лише в тому випадку, якщо якісь великі виробники проявлять інтерес до їхнього автомобіля