За даними британської розвідки, до 20 тисяч узятих на війну в Україну ув’язнених з ПВК “Вагнер” було убито, залишки, скоріш за все, незабаром звільняться з лав найманців.

Про це зазначається у розвідувальному огляді Міністерства оборони Великобританії щодо російсько-української війни від 21 липня.

Схема набору новобранців у в’язницях мала найбільший розмах на початку 2023 року, тоді в рамках “Проекту К” на службі були приблизно 40 тисяч осіб. Значна кількість ув’язнених, однак, ймовірно, і надалі залишаться в ПВК “Вагнер” як контрактники. “Тим часом російське Міноборони взяло на себе ‘вагнерівське’ джерело вербування у в’язницях”, – додає розвідка.

Аналітики відзначають, що завершення цієї схеми “Вагнера” – своєрідна “зміна епохи” в історії ПВК і російсько-української війни.

“Солдати, надані “Проектом К“, дали Росії можливість захопити Бахмут, що було одним із її останніх заявлених успіхів. Проект допоміг “Вагнеру” зрости в організацію, яка минулого місяця відкрито викликала владу президента Путіна. Це також означає один із найкровавіших епізодів у сучасній історії війн: протягом декількох місяців загинуло до 20 тисяч завербованих ув’язнених”, – підсумовує розвідка.