свічки

Голова Міненерго України Герман Галущенко прогнозує, що ЗС РФ продовжать обстріли енергетичних об’єктів, тому потрібно диверсифікувати ризики. Майбутня зима буде складнішою, ніж попередня, проте Україна активно готується до неї. Про це в інтерв’ю ТСН заявив міністр енергетики Герман Галущенко, передає focus.ua.

За його словами, в енергетиків є плани щодо відновлення пошкодженої інфраструктури та будівництва нових об’єктів генерації електроенергії. У міністерстві вже розуміють, як проходитимуть зимовий період, і встигнуть підготуватися.

Голова відомства підкреслив, що зараз ключовий вплив на енергосистему України мають обстріли російської армії, які триватимуть. Виходячи з цього, спочатку необхідно відновити все можливе, а також паралельно захистити це системами ППО, які Україна отримує від партнерів.

Наступним кроком, за словами Галущенка, є децентралізація, оскільки якщо енергія буде розподілена, її важче буде вразити, і вона зможе забезпечити електроживлення в окремому регіоні навіть у тому випадку, якщо система буде розділена.

Міністр зазначив, що така генерація локальна і повинна забезпечити живлення критичної інфраструктури.

“Потрібно готуватися до складної зими. На жаль, вона дійсно буде складнішою, ніж попередня. Проте ми повинні намагатися мати можливість автономного забезпечення. Ми ж зі свого боку зробимо все, щоб цього не знадобилося”, – підсумував голова Міненерго.

Наприкінці липня Пенні Пріцкер, спеціальний представник США з питань економічного відновлення України, нагадала, що атомна енергетика України на той момент становила 50% від загального обсягу енергетики України. Вона заявила, що нашій державі необхідно нарощувати атомну енергетику, щоб швидко вирішити проблему з генерацією електроенергії через постійні російські обстріли.