поле з комбайнами

В поточному році врожай зернових і олійних культур в Україні може скласти майже 82 мільйони тонн. Такий прогноз був опублікований Українською зерновою асоціацією (УЗА) у п’ятницю, 3 листопада.

Аналітики вже в четвертий раз в цьому сезоні покращили прогноз на 1,1 мільйона тонн, що становить 81,6 мільйона тонн зернових і олійних Отже, врожай 2023 року може перевищити тогорічний на 7,8 мільйона тонн.

“Постійний ріст прогнозу врожаю цього року пояснюється сприятливими погодними умовами та покращеною урожайністю культур. У цей раз врожай покращено завдяки збільшенню очікуваного врожаю кукурудзи та соняшнику”, – зазначається в повідомленні.

Водночас експорт зернових і олійних культур з України в новому сезоні 2023/2024 потенційно може зменшитися до 50 мільйонів тонн у порівнянні з 58 мільйонами тонн у минулому сезоні, який завершився 30 червня 2023 року.

“Досягнути таких обсягів експорту в новому сезоні можливо лише за умови, що Україна зможе експортувати через свої чорноморські порти, а також за покращення і здешевлення логістики альтернативних маршрутів, включаючи Дунайський шлях”, – підкреслили аналітики.

Нагадаємо, що ще на початку вересня УЗА оцінювала потенційний врожай зернових і олійних культур на 80,5 мільйона тонн.

Також було повідомлено, що Україна вже зібрала понад 60 мільйонів тонн нового врожаю.