В Україні впроваджують електронний обіг документів в процесі та після проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Відповідний крок було здійснено урядом. Про це повідомила Анна Маляр, заступниця міністра оборони України, 25 серпня через соціальні мережі.

ВЛК переоснащують з метою покращення якості медичного обслуговування захисників та спрощення мобілізаційних процесів. Тепер військові частини, заклади охорони здоров’я та Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) будуть обмінюватися документами.

“До сьогодні усі документи, що пов’язані з проходженням ВЛК та оформленням відпусток для продовження лікування або звільнення військовослужбовця, передавалися у паперовому вигляді, що досить ускладнювало зазначені процеси та призводило до додаткових навантажень та незручностей для військовослужбовця”, – підкреслила заступниця голови Міністерства оборони.

Тепер обіг документів буде здійснюватися електронно, що зробить життя усіх учасників взаємодії простішим. Військові не будуть зобов’язані власноручно доставляти довідки, оскільки інформація буде надаватися без необхідності користуванням “кур’єрами”.

Зміни стосуються таких видів документів:

  • іменних списків військовослужбовців, які перебувають на лікуванні;
  • довідок військово-лікарської комісії та постанов у вигляді свідоцтва про хворобу;
  • довідок про обставини травм (ушкоджень, контузій та інших ушкоджень);
  • виписок з медичних карт амбулаторних та стаціонарних хворих;
  • рапортів військових про надання їм відпусток для лікування чи звільнення із військової служби за станом здоров’я;
  • виписок з наказів військових частин.

“Цей крок є частиною системної роботи Уряду України з покращення організації діяльності військово-лікарських комісій”, – наголосила Маляр.

Нагадаємо, раніше в Україні спростили порядок виконання постанов ВЛК для поранених військовослужбовців ЗСУ. До введення відповідної зміни захисникам необхідно було повертатися в військову частину для оформлення відпустки або звільнення за станом здоров’я. Тепер в таких випадках необхідно відвідати лише військовий комісаріат.

Також вже навесні ТЦК можуть отримати доступ до державних реєстрів. Крім того, у військових комісаріатах розглядається можливість розділити власний реєстр на три окремих.