Розпочата Росією війна в Україні може завершитися у 2023 році. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю португальському телеканалу RTP, яке вийшло 31 серпня.

За його словами, терміни залежать від декількох компонентів, головним з яких є успіх Збройних сил на фронтах.

“Якщо у нас буде просування на полі бою, ми будемо тиснути на РФ і зламаємо повністю їх моральний дух, то ми можемо і не уявляти до кінця, що може статися. Приклад Херсона показав, як вони виводили 40 тис. людей, втікали швидко, стрімко, кидали техніку. Якщо ми придавимо їх до політичного рішення, у цей момент дуже важливо, де в цей момент буде весь світ. Якщо світ залишатиметься на стороні України, і ми паралельно розпочнемо зустрічі за українською формулою миру, тоді ми зможемо знайти політичні кроки, які наблизять нас до миру”, – сказав Президент.

Зеленський назвав умови, при яких війна може тривати: наприклад, у випадку сповільнення процесів на фронті, а також нових атак росіян на мирну інфраструктуру, які призводять до жертв серед цивільного населення.

“Блекаути в Україні… Такі речі вбивають можливості політичного вирішення війни. Коли Росія знищує наших людей – ніхто не хоче говорити з ними та з [Президентом РФ Володимиром] Путіним, як зараз. Тому що блекаути – це вже не правила війни, а правила тероризму, коли вони знищили нашу енергетичну систему. Діти в лікарнях померли, тому що їм не можна було проводити операції. Хто їм це простить? Це був конкретний геноцид. Знову наближається зима, Росія може знову розпочати так робити, і такі кроки можуть змінити ситуацію повністю. Тоді Росія буде постійно знаходитися в процесі отримання різних “відповідей” від України”, – додав Голова держави.