Українські лікарі з Інституту серця в Житомирі зранку 20 березня 2023 року зробили історичну трансплантацію серця для людини з четвертою групою крові, вперше у цьому місті. 20 березня родина донора дала дозвіл на проведення операції, яка врятувала молоду дівчину з рідкісною групою крові.

Кардіохірург Борис Михайлович Тодуров, директор Інституту серця МОЗ України, повідомив про успішну операцію на своїй сторінці у Facebook та висловив подяку родині донора. Трансплантацію серця провели в обласній лікарні, де медичний персонал кваліфіковано виконав складну операцію.

За словами кардіохірурга Тодурова, молода дівчина з рідкісною четвертою групою крові успішно отримала нове серце. Зараз пацієнтка перебуває в реанімації, але її стан оцінюється як стабільний.

Ця успішна трансплантація серця стала ще однією доброю новиною для України, де збільшується кількість трансплантацій. Все більше українців погоджуються на посмертне донорство, що дає надію на врятовані життя та покращення якості життя в Україні. У 2022 році було пересаджено 384 органи, що стало рекордною кількістю трансплантацій в історії України.