Валенсія (панорама міста)

Валенсія (Іспанія) офіційно стала Зеленою столицею Європи 2024 року. Цей титул перейшов до неї від Таллінна. Валенсія вже добре проявила себе у збереженні біорізноманіття. Зокрема, місто відзначилося створенням та захистом зелених просторів, таких як природний парк Альбуфера та сад Турія, повідомляє forbes.kz.

Крім того, Валенсія досягла великих успіхів у розвитку екологічної інфраструктури: там є понад 200 кілометрів велосипедних доріжок та 94 квадратні кілометри пішохідних зон. Добре себе Валенсія показала у стійкому використанні земель. Навколо міста розташовані овочеві та фруктові ферми площею 120 квадратних кілометрів. Їхня продукція активно поставляється на місцеві ринки та ресторани.

Валенсія зобов’язалася досягти кліматичної нейтральності до 2030 року: планується, що до цього часу парникових газів у місті буде не більше за ту кількість, яку здатна поглинути природа (наприклад, дерева). Завдяки цьому парникові гази не «нагріватимуть» атмосферу на планеті. Для цього Валенсія збирається знизити кількість автомобілів на вулицях ще на 10% (на транспорт припадає чверть усіх викидів парникових газів до ЄС, при цьому на автомобілі — 70% цього обсягу), збудувати 40 кілометрів нових велосипедних доріжок та розширити пішохідні зони.

Титул Зеленої столиці Європи Єврокомісія присуджує з 2008 року містам із населенням понад 100 тисяч осіб. Міста оцінює міжнародне журі, що складається з експертів у галузі сталого розвитку. Міста-кандидати оцінюються за 12 критеріями, серед яких – якість повітря та води, підтримка біорізноманіття, розвиток «зеленого» міського транспорту та сталий розвиток.