іспанці

Тисячі людей протестували в неділю в Сантьяго-де-Компостелі в іспанській Галісії проти того, як місцева влада вирішує проблему пластикових гранул.

Сотні тисяч маленьких білих кульок було викинуто на північне узбережжя Іспанії з початку січня. Це частина вантажу, що впав з контейнеровозу Toconao біля берегів Португалії минулого місяця. У море потрапили шість контейнерів. В одному з них опинилися 1000 мішків із мікропластиком.

Серед протестувальників були основні кандидати від опозиції на регіональних виборах у Галісії (соціалісти, Подемос та Галісійський націоналістичний блок). Голосування відбудеться 18 лютого.

9 січня місцева влада Галісії оголосила надзвичайну екологічну ситуацію і разом із владою Астурії, сусіднього регіону, також порушеного кризою, звернулася за допомогою до центрального уряду в Мадриді. Співробітники Берегової охорони і волонтери буквально по крихтах збирають пластик і шукають мішки, що ще не розірвалися, щоб дістати їх доти, поки гранули потраплять на пляжі. Але шукати невеликі мішки у морі надзвичайно складно.

Прокуратура Іспанії почала розслідування екологічної кризи, побоюючись, що “пелети”, як називають гранули, мають токсичні властивості, що може підставити під загрозу безпеку харчових продуктів.

Тільки в Європі понад 165 тисяч тонн мікропластику щорічно губляться у навколишньому середовищі у процесі виробництва та транспортування. Кожну секунду в моря та океани викидається понад 200 кг пластику. У жовтні минулого року Єврокомісія представила проєкт, який передбачає скорочення викидів мікропластику у довкілля на 74%. Але гранули, які вже знаходяться в морі, осідатимуть на пляжах протягом десятиліть.