океанскі хвилі

Вчені з Університету штату Колорадо, Гарвардського університету та Лабораторії сейсмології в Альбукерке (США) виявили, що глобальне потепління посилює океанські хвилі. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Communications, повідомляє bb.lv.

Фахівці проаналізували історичну інтенсивність (починаючи з кінця 1980-х років) так званих первинних мікросейсмічних сигналів — сейсмічних сигналів, викликаних бігучими океанськими хвилями, які через перепади тиску впливають на морське дно на глибині не більше 300 метрів. Первинні мікросейсми являють собою стійкий гул із періодом від 14 до 20 секунд.

Виявилося, що на 41 з 52 сейсмографічних станцій по всьому світу продемонстрували значний та прогресивний зріст енергії океанських хвиль з кінця XX століття в середньому на 0,27 відсотка щороку. З 2000 року середній глобальний зріст цього показника склав 0,35 відсотка щороку.

Найбільша загальна енергія мікросейсми була виявлена в регіонах Південного океану неподалік від Антарктичного півострова. Проте хвилі в Північній Атлантиці посилювалися найшвидше протягом останніх десятиріч за порівнянням з історичними рівнями. Це відповідає недавнім дослідженням, які вказують на те, що інтенсивність штормів в Північній Атлантиці зростає.

За словами авторів, океани поглинають близько 90 відсотків зайвого тепла, пов’язаного зі зростанням викидів парникових газів внаслідок діяльності людини протягом останніх десятиліть. Ця зайва енергія може призвести до більш руйнівних хвиль і потужніших штормів.