найстаріша лампа у світі

Сучасні смартфони не можуть похвалитися такою ж довговічністю своїх батарей. Проте, поки триває цей експеримент, неможливо з’ясувати, чому ця батарея працює так довго.

Електричний дзвінок Оксфорду, хоч і видає ледве чутні звуки, але завдяки довговічності своєї батареї він є одним з найстійкіших наукових експериментів у світі. Однак причина, чому він працює понад 180 років, залишається таємницею.

Професор фізики Оксфордського університету Роберт Вокер купив електричний дзвінок у 1840 році, і він досі залишається в університетській лабораторії Кларендон, оточений двома шарами скла.

Частково через його розташування, а також через тип батарей, які живлять його роботу, він відомий також як сухі стовпи Кларендон. Сухі стовпи складаються зі стопок металевих дисків, створених на початку 19 століття.

Вчені вважають, що одна з причин, чому дзвоник працює так довго, полягає в тому, що він не потребує багато енергії та не витрачає її багато. Під час руху маленький свинцевий дзвіночок торкається двох дзвонів з кожного боку. І він постійно заряджається і розряджається.

Припускається, що це пов’язано зі складом батарей, які його живлять, проте саме тут і криється головна загадка. Ніхто досі точно не знає, з чого зроблені батареї. Їх називають сухими стовпами через те, що вони схожі на замбонієві стовпи, тобто сухі батареї, створені італійським фізиком Джузеппе Замбоні на початку 19 століття. Замбонієві стовпи складалися з приблизно 2 тисяч пар дисків з олов’яної фольги, приклеєних до паперу, просоченого сульфатом цинку і покритого з іншого боку діоксидом марганцю. Батареї в Оксфордському електричному дзвінку також мають покриття, яке, найімовірніше, складається із сірки. Самі батареї при цьому нагадують свічки.

Проте дізнатися, з чого складаються батареї, можна тільки якщо їх зруйнувати, а отже, це зіпсує один із найтриваліших наукових експериментів. Однак саме склад батарей може розкрити таємницю їхньої довговічності.

З іншого боку, за словами науковців, можна просто зачекати, доки батареї розрядяться, адже всі батареї рано чи пізно розряджаються. Припускається, що батареї будуть працювати ще 5-10 років, адже за останні 40 років робота дзвінка суттєво сповільнилася. Коли енергія закінчиться, дзвінок перестане працювати, експеримент завершиться, і вчені, можливо, зможуть знайти причину такої довговічності.