Мадуро

Президент Венесуели Ніколас Мадуро збирається видати указ про перенесення Різдва на 1 жовтня.

Голова держави заявив, що святковий настрій відчувається вже зараз — у вересні. Цього року Мадуро вирішив перенести Різдво на ранній термін, щоб таким чином подякувати громадянам та зробити їхнє життя яскравішим у період політичної нестабільності країни. Президент заявив, що свято пройде «в мирі, щасті та безпеці», передає theguardian.com.

Раніше Мадуро вже кілька разів переносив Різдво, тоді як традиційно католики святкують його 25 грудня. До такого маневру президент вдається у періоди політичних мітингів та економічних криз.

У 2024 році у Венесуелі прогриміли протести, пов’язані з переобранням Ніколаса Мадуро. Його термін повинен був закінчитися наприкінці року, проте у 2025-му розпочнеться новий — він стане вже третім президентським правлінням Мадуро поспіль.

Протестувальники переконані, що результати виборів були сфальсифіковані, а насправді перемогу здобув опозиціонер Едмундо Гонсалес. Представники США, Чилі, Коста-Рики, Аргентини та низки інших держав висловили занепокоєння, що результати не відображають реальну волю народу. При цьому російські, іранські та кубинські політики привітали Мадуро з перемогою.