Податковий кодекс України

У Верховній Раді зареєстрований проєкт закону №10166, який передбачає внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів країни. Ініціатори закону прагнуть спростити процедуру оподаткування доходів фізичних осіб, які займаються певними видами діяльності, і впорядкувати юридичний аспект діяльності онлайн-платформ. Основний зміст законопроєкту полягає в наступному:

  • Зменшенні податкового тиску на доходи фізичних осіб до 6% у разі, якщо сума отриманих доходів протягом року не перевищує 153 розмірів мінімальної заробітної плати, та 18% в разі перевищення цієї суми.
  • Визначенні поняття “оператор цифрової платформи” та накладенні на них обов’язку передавати контролюючому органу інформацію про суми доходів, одержаних фізичними особами за допомогою цифрової платформи.
  • Установленні відповідальності для операторів цифрових платформ, якщо вони порушують строки подання інформації про доходи фізичних осіб, що використовують спеціальний режим оподаткування.
  • Дозволі фізичним особам, які використовують спеціальний режим оподаткування, відкривати окремий рахунок в одному обраному банку.
  • Обов’язкове здійснення всіх розрахунків за допомогою реєстраторів розрахункових операцій і платіжних реєстраторів, за винятком оплати послуг, отриманих за допомогою цифрових платформ.