РЕБ

Російські оборонні підприємства продовжують нарощувати можливості радіоелектронної боротьби для протидії українським безпілотникам. Сергій Шандобило, директор із розвитку компанії-розробника РЕБ 3mx, 8 червня повідомив, що їхнє підприємство працює над системою РЕБ, здатною вимикати двигуни ворожих дронів під час польоту. Про це йдеться у звіті “Інституту вивчення війни” від 8 червня.

Шандобило зазначив, що компанія планує представити новий “пригнічувач FPV-дронів” до кінця року.

Також він повідомив, що 3mx тестує комплексну систему “Тамерлан” для захисту від дронів на неназваній нафтобазі. Система здатна виявляти дрони на відстані до трьох кілометрів і відстежувати їх на радарі на відстані до 500 метрів, поки не пригнітить.

Шандобило додав, що раніше об’єкти захищали переважно від відеознімання, а не від боєприпасів. Для цього використовували канадську систему SkyEye, яка не може впоратися з сучасними БПЛА, що змінюють частоти під час польоту.

Він також повідомив, що вже розпочато серійне виробництво четвертої версії детектора “Булат“. Нова версія оснащена засобом індивідуального оповіщення “Таїр“, який дозволяє використовувати один детектор для 30 осіб. Планується виробляти по 2 тисячі одиниць на тиждень. Також планується випустити п’яту версію, оскільки “противник не стоїть на місці”.

Однак, для детекторів дронів бракує компонентів. За словами журналістів, деякі клієнти, які оплатили замовлення на початку року, досі його не отримали. Шандобило пояснив, що затримки пов’язані з додатковими модулями до третьої версії детектора “Булат“.

“У нас дійсно виникла проблема, — визнав керівник компанії. — Багато незамінних компонентів було скуплено у закордонних постачальників, що спричинило дефіцит”.

Він додав, що терміни доставки збільшилися, а виробництво модулів у запланованому обсязі неможливе.

Головною проблемою російських виробників РЕБ залишається дефіцит компонентів мікроелектроніки.