ВІЛAids - diagnosis written on a white piece of paper. Syringe and vaccine with drugs.

До кінця цього року в Данії мають розпочатися клінічні випробування препарату, який може стати довгоочікуваним лікувальним засобом від вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).

За інформацією, результати попередніх лабораторних експериментів, проведених двома групами австралійських вчених у співпраці з датськими колегами, викликають обережний оптимізм.

Дослідження австралійців переконливо показує, що препарат венетоклакс може виявляти в нашому організмі “сплячі клітини”, заражені смертельним вірусом, і знищувати їх.

У наступному році, крім Данії, випробування препарату розпочнуться також в австралійському Мельбурні. Варто відзначити, що спочатку ці таблетки під торговою назвою VENCLEXTA розроблялися для боротьби з лейкемією – агресивною формою кров’яного раку.

У США вони були схвалені у 2016 році та, за словами лікарів, вже допомогли тисячам онкологічних пацієнтів.

Зазначимо, що на сьогодні у світі налічується понад 40 мільйонів ВІЛ-інфікованих. Своєчасна діагностика та оперативне призначення антіретровірусної терапії дозволяє зупинити розмноження вірусу – отже, припиняється руйнування імунної системи. При регулярному прийомі таблеток інфікований навіть перестає бути небезпечним для близьких, але при цьому не виліковується. Достатньо припинити щоденний прийом призначених препаратів – і хвороба повернеться.