Лая Цінде

Перемогу лідера правлячої Демократичної прогресивної партії Лая Цінде підтвердила виборча комісія.

Головний суперник Цінде – мер Нового Тайбея Хоу Юї – визнав свою поразку. Цьогорічний віцепрезидент Тайваню, лідер правлячої Демократичної прогресивної партії Лай Цінде, який виступає за незалежність острова, переміг на президентських виборах, що відбувалися у суботу, 13 січня. Його перемогу підтвердила виборча комісія. Незадовго до цього головний суперник Цінде – мер Нового Тайбея Хоу Юї – визнав свою поразку.

За підсумками підрахунку 98 відсотків голосів результат Лая Цінде становив 40,2%, тоді як Хоу Юї, який представляє дружню Китаю консервативну партію Гоміньдан, набирав 33,4% голосів.

Питання про війну та мир між Пекіном та Тайбеєм

Спостерігачі сходяться на думці, що результат виборів президента і нового парламенту Тайваню визначить рішення Пекіна, чи варто починати військове вторгнення на острів, який влада КНР вважає своєю суверенною територією. Претендент на пост президента Тайваню від партії Гоміньдан Хоу Юї раніше прямо заявляв, що 13 січня жителі Тайваню зроблять вибір між війною та миром: він упевнений, що запобігти повномасштабному воєнному конфлікту можна лише шляхом зміцнення відносин з Пекіном.

Вибори парламенту на Тайвані

Виборці на Тайвані також мали обрати депутатів нового парламенту – законодавчого юаня. Боротьбу за місця у парламенті ведуть кандидати від 16-ти політичних партій. Однопалатний законодавчий орган Тайваню складається зі 113 місць: 73 з них розподіляються між депутатами від одномандатних округів, 34 кандидати обираються на основі загальних виборів, шість місць призначені представникам корінних народів острова.