соцмережа Х

Троє з п’яти суддів у колегії Верховного суду Бразилії підтримали рішення про заборону роботи соціальної мережі X у країні. Рішення ухвалили під час онлайн-засідання, яке відбулося 2 вересня. Решта двоє суддів повинні проголосувати до кінця дня. Після завершення слухань у соцмережі X буде можливість оскаржити це рішення, повідомляє meduza.io.

Постанову про призупинення діяльності соцмережі в країні виніс 30 серпня суддя Верховного суду Александр де Мораес. Рішення ухвалили після того, як власник соцмережі X Ілон Маск не виконав кілька судових розпоряджень, зокрема відмовився призначити офіційного представника компанії в країні. Рішення про блокування торкнулося 20 мільйонів користувачів соцмережі в Бразилії.

Судді, що входять до колегії, також підтримали рішення Мораеса, згідно з яким особі чи компанії, що спробує обійти заборону за допомогою VPN, загрожує штраф у розмірі 50 тисяч реалів на день.

Колегія суддів не стала обговорювати постанову про блокування банківських рахунків супутникового інтернет-провайдера Ілона Маска Starlink. Як зазначає Bloomberg, рахунки заблокували, щоб змусити компанію оплатити штрафи, накладені на соцмережу.

Представники холдингу Starlink Brazil в апеляції, поданій 30 серпня, попросили Верховний суд скасувати цю постанову, стверджуючи, що вони не мають відношення до справи соцмережі X, але суддя Крістіано Занін відхилив апеляцію, і рахунки залишилися заблокованими.