Хуситські повстанці у Йемені

Хуситські повстанці, що оголосили про свої наміри нападати на всі ізраїльські судна, взяли на абордаж судно Galaxy Leader у Червоному морі, повідомив у неділю, 19 листопада, дубайський телеканал “Аль-Арабія“.

Цю інформацію підтвердила в соцмережах Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ). “Судно вийшло з Туреччини в Індію, на його борту були громадяни різних національностей, але не ізраїльтяни. Це не ізраїльське судно”, – йдеться в заяві ЦАХАЛ, передає dw.com.

За даними газети The Times of Israel, захоплене хуситами судно плавало під прапором Багамських островів і було зареєстроване на британську компанію, яка частково належить ізраїльському магнату Аврааму Унгару, відомому як Рамі. На момент захоплення судно було в оренді у японській компанії. На його борту перебувало від 22 до 52 осіб, за різними даними.

Раніше представник повстанців Ях’я Саріа заявив, що вони будуть атакувати будь-які судна, якими володіють або керують ізраїльські компанії, а також всі судна під ізраїльським прапором. Раніше хусити, підтримувані Іраном, запускали ракети та безпілотники в бік Ізраїлю в контексті військової агресії ХАМАС.

The Times of Israel опублікувала заяву офісу прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу щодо захоплення судна в Червоному морі. У ній йдеться, що британське судно, кероване японською компанією, було “захоплене за іранською відповіддю хуситами в Ємені”. За повідомленням офісу Нетаньягу, на борту судна були 25 членів екіпажу з України, Болгарії, Філіппін та Мексики, але ізраїльтян не було.

“Це ще один акт іранського тероризму, який виражає стрибок в іранській агресії проти громадян світового співтовариства та створює міжнародні наслідки у забезпеченні безпеки глобальних морських шляхів”, – додається у заяві.