ліси

Цей закон покликаний регулювати вихід на європейський ринок та експорт продукції, виробництво якої сприяє знищенню лісів і вирубці лісових масивів. Переважно це стосується кави, сої, какао, пальмової олії та деревини. У Європейській комісії ініціативу щодо відтермінування ухвалення закону пояснюють, зокрема, нерівномірною готовністю країн та галузевих груп. Але для неурядових організацій такий підхід викликає різку критику, передає euronews.com.

«Що ж, ми дуже шкодуємо, що Європейська комісія ухвалила таке рішення. EUDR (Регламент ЄС щодо боротьби з вирубкою лісів) дійсно має потенціал змінити ситуацію у боротьбі з вирубкою лісів та забезпечити реальні зміни у бізнес-моделях компаній, які виробляють продукцію з деревини та постачають її до Європи. Тому так, це справді прикро. Це посилає негативний сигнал для майбутнього цього регламенту», — заявила Анаїс Берт’є, директорка бюро ClientEarth у Брюсселі.

Оголошена цього тижня пропозиція передбачає запровадження нових правил з 30 грудня наступного року для великих компаній і з 30 червня 2026 року для підприємств малого та середнього бізнесу.

Промисловий сектор розділився в питанні регламенту ЄС. Ряд транснаціональних корпорацій, таких як Ferrero, Nestlé та Mondelez International, побоюються значних збоїв у ланцюгах постачання.

Прихильники регламенту стверджують, що його впровадження вже давно на часі та наголошують на необхідності забезпечення довгострокової стійкості сільськогосподарського виробництва у глобальному масштабі.