Жозеп Боррельepa09044896 High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrel during a joint press conference after an EU - Albania Association Council meeting in Brussels, Belgium, 01 March 2021. EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Голова Європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Європейський союз залишається незадоволеним нейтральною позицією Пекіна в російсько-українському конфлікті. У розмові з SCMP він порівняв Росію з лисицею, яка входить в курник, а Китай – з людиною, яка дивиться на те що відбувається зі сторони.

Як зберегти нейтралітет між агресором та країною, в яку він вторгся? Бути нейтральним в такому випадку – це все одно, що спостерігати зі сторони, як лисиця входить в курник і чекати результату, – сказав Боррель.

Глава Європейської дипломатії підкреслив, що участь Китаю в мирній конференції, яку організовувала влада Саудівської Аравії в серпні, є “гарним кроком”, проте він вважає, що Пекін міг би зробити набагато більше для встановлення миру між Москвою та Києвом. За його словами, необхідно виконати велику роботу, щоб переконати Україну в тому, що КНР стоїть не на боці Росії.