соціальні мережі

Європейська комісія звернулася до TikTok, YouTube та Snapchat із запитом про роботу їхніх алгоритмів рекомендацій контенту. Про це повідомляє Euronews, передає eurointegration.com.ua.

Зазначається, що TikTok, YouTube та Snapchat мають відповісти на запитання Єврокомісії щодо того, як працюють їхні алгоритми рекомендацій відео.

Як повідомляється, це розслідування проводиться в рамках Закону про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA) через занепокоєння, що вразливі групи користувачів можуть піддаватися ризику споживання неправдивої інформації та контенту, який може завдати шкоди їхньому психічному здоров’ю.

Єврокомісія досліджує, як алгоритми рекомендацій впливають на користувачів, особливо в контексті виборів та контенту, який пропагує розлади харчової поведінки, депресію або вживання наркотиків.

Крім того, під увагою розслідування також функції автовідтворення та нескінченної прокрутки (infinite scrolling), які можуть сприяти надмірному перегляду відео.

Відповідно до DSA, платформи з більш ніж 45 мільйонами активних користувачів на місяць повинні дотримуватися суворих вимог до прозорості.

Цей запит також стосується заходів, які компанії вживають для захисту неповнолітніх і зменшення поширення шкідливого контенту.

Єврокомісія запитує у технологічних гігантів, як саме працюють їхні алгоритми, на основі яких параметрів формується стрічка рекомендацій, а також чи надають платформи користувачам можливість обмежити певні види контенту.

Зокрема, цікавлять заходи безпеки, що запобігають поширенню незаконної або небезпечної інформації.

Якщо компанії не нададуть запитувану інформацію або нададуть неправдиві дані, їм загрожують штрафи відповідно до законодавства ЄС.

Однак цей запит є лише початковим етапом розслідування, і Єврокомісія прийматиме рішення про можливі подальші дії лише після аналізу відповідей.

Як зазначив один із посадовців ЄС, це розслідування має стати “дзвіночком” для платформ, які повинні переглянути свої підходи – наприклад, дозволити користувачам приховувати певні типи відео або обмежувати час перегляду.

Зазначається, що Meta, материнська компанія Facebook та Instagram, не підпадає під цей запит.

Проте, як повідомляє видання, у травні Єврокомісія розпочала окреме розслідування, щоб визначити, чи впливає дизайн платформ Meta на формування залежності у дітей, використовуючи їхню недосвідченість.

TikTok, YouTube та Snapchat мають надати запитувану інформацію до 15 листопада, після чого Єврокомісія ухвалить рішення, чи є підстави для подальших формальних процедур щодо платформ.