Володимир Зеленський

За словами президента України, Київ мав дані від розвідки про те, що Москва має намір створити так звану буферну зону в українських прикордонних регіонах. Спочатку війська РФ намагалися провернути цей план на Харківщині, а далі планували переміститися на північ, передає focus.ua.

Україна очікувала далекобійне озброєння від міжнародних партнерів, однак воно надійшло в обмеженій кількості. У результаті нестача призвела до того, що почалася операція ЗСУ в Курській області. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю NBC News.

За його словами, нестача озброєння змушує щосекунди думати про те, яка альтернатива є в України. Це й призвело до початку наступу в російському регіоні, і ця операція, на думку Зеленського, є успішною.

“У нас не вистачало цих засобів, не дуже багато далекобійних ракет і снарядів. Була інформація від наших розвідок, що Росія планує створювати цю буферну зону. Відкрито Путін і його оточення заявляли, що вони хочуть побудувати вздовж нашого кордону буферну зону вглиб нашої держави. Ми зрозуміли, що вони не зупиняться, адже здійснили прорив на Харківщині. Слава Богу, ми змогли їх там зупинити і не дали їм окупувати Харків”, — заявив Володимир Зеленський.

Україна також отримувала сигнали про те, що росіяни можуть почати подібні дії на півночі — в Сумській і Чернігівській областях, тому Київ зіткнувся із серйозними викликами, як розповів президент України. Від своїх планів Кремль не мав намір відмовлятися, звідси й виникла ідея прориву кордону.

“Для нас це був би дуже серйозний виклик. Вони не відмовилися від цих планів. І тоді ми зрозуміли, що нам потрібно провести відповідну операцію. Щоб буферну зону робили не вони у нас, а ми”, — підсумував Володимир Зеленський.